Ilmus laupäeval, 13. oktoobril 2007 Lääne Elus

Rogain paneb vaimu ja füüsise proovile

Rogain sobib nii tipporienteerujaile kui ka matkajaile, sest igaüks saab koostada endale jõukohase marsruudi.

Lehte Ilves, [email protected]

Jägalas peetud kaheksa tundi kestnud orienteerumisvõistlusel ehk rogainil oli 1200 osavõtja seast parim läänlane Rein Hanstein. Läinud laupäeval peetud rogainil osales 450 võistkonda. Haapsalulane Rein Hanstein orienteerumisklubist Okas tuli koos Rein Kriksiga Kadrinast 55a meeste seas teiseks. Üldarvestuses olid nad 45. võistkond. Hanstein–Kriks kogusid punkte rohkem kui nende vanuseklassi võitjad, aga et nad ületasid kontrollaega 21 sekundiga, pidid leppima 2. kohaga. Nad võitsid aga 3. jäänud võistkonda Arvo Kivikas — Johannes Tasa. Nende meeste tasemest räägib 24 tunni rogaini Euroopa MV–l saadud hõbemedal. Hanstein ütles, et nad läbisid joostes umbes 45 km, kaasas joogivesi ja üks võileib, millest pool jäi söömata. 25 aastat orienteerumisega tegelnud Hanstein lisas, et pole selleks võistluseks vajalikku kestvustrenni teinud. Küll aga on ta osalenud sel hooajal peaaegu kõigil tähtsamail võistlustel. «Vaid mõni nädalavahetus oli vaba,» tunnistas ta. Hanstein oli rogainil kolmandat korda. Ka mullu jäi ta koos Kriksiga oma vanuseklassis teiseks.

Läänlasi oli rogainil kolm võistkonda. Malle Viilma — Koidu Laanemets said 57 punkti eest 294. koha. Okase klubi naiskond Taimi Õunapuu, Ülle Raudsepp ja Lehte Ilves kogus 47 punkti ja oli 362.

Rogaini ehk võistkondlikku valikorienteerumist korraldab TA orienteerumisklubi, tänavune oli kaheksas. Kogu rada oli üle 60 kilomeetri, ütles klubi president Ilmar Kirjanen. Võistlusala hõlmas 100 km² ümber Kaberneeme lahe. Ühelgi võistlusel pole võitjad läbinud kõiki punkte, ka tänavusel võitjal jäi üks kontrollpunkt läbimata. Hiljem nad kahetsesid seda, sest lõpus jäi 20 minutit aega üle. «Mõtlemine on sellel võistlusel tähtsamgi kui jooksmine,» ütles Hanstein. Nemad tegid suure ringi ja läbisid kaugemaid, aga rohkem punkte andvaid kontrollpunkte. Mida lähemal finišile, seda väiksema väärtusega on punkt. Kontrollpunkti läbimise eest võis saada 2–5 p.

Kirjanen lisas, et rogainil ongi kõige tähtsam raja õige planeerimine. Kontrollpunktid ise on võrdlemisi lihtsalt leitavad. Rada kavandades peab hindama, mitu kilomeetrit suudab võistkond kaheksa tunniga läbida ja selle tuleb koostada rada. Lõppu soovitas Kirjanen jätta mõned punktid finiši lähedal, neid saab kas ära jätta või võtta. TA (lühend Teaduste Akadeemiast) rogainil pole võitjad kunagi kõiki kontrollpunkte läbi jooksnud, ühes punkt on alati käimata jäänud. See näitab rajameistri tarkust, kes oskab jätta maksimumi kättesaamatuks, kuid käeulatusse.

Üldvõitjaks tuli Eesti eliitorienteerujate kolmik Marek Nõmm, Silver Eensaar ja Armo Hiie 135 punktiga 140st. Nad käisid 40 kontrollpunktist 39s, käimata jäi vaid Ihasalu poolsaare tipus asunud punkt.

Rogain on nii populaarne, et tänavu tuli registreerimine enne õiget aega katkestada. Eesti ligi 400 võistkonna kõrval oli 50 külalisvõistkonda, neist 38 Lätist, 10 Soomest, üks Venemaalt ja üks rogaini sünnimaalt Austraaliast.

Tuleval aastal on Eestis 24 tunni rogaini MM. Võistluspaika pole veel avalikustatud. Kirjaneni hinnangul võib MMil osaleda 300–400 võistlejat Eestist, aga tulijaid on kindlasti ka Austraaliast, Lõuna–Aafrikast ja mujalt.